Το Τμήμα Απεικόνισης παρέχει πλήρη γυναικολογική υπηρεσία διαγνωστικής απεικόνισης. Ο εξοπλισμός ανανεώνεται συνεχώς και η τεχνολογία είναι σε θέση να προσφέρει τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές απεικόνισης.

Το Τμήμα υποστηρίζεται από ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού και προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Ακτινογραφίες – Η ακτινογραφία είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη εξέταση η οποία δημιουργεί μια εικόνα του εσωτερικού του σώματος, όπως μια φωτογραφία. Είναι πολύ γρήγορη και συχνά αποτελεί το πρώτο σημείο διερεύνησης κάποιου περιστατικού για να βοηθήσει το γιατρό ν’ αποφασίσει αν χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη μορφή απεικόνισης ή εξέτασης.

  • Μαστογραφία – Η μαστογραφία είναι ακτινολογική διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται με στόχο την ανίχνευση παθήσεων του μαστού. Μια μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει αναπτυσσόμενους καρκινικούς όγκους προτού αυτοί γίνουν αντιληπτοί και ψηλαφητοί από την ασθενή ή το γιατρό. Η προληπτική μαστογραφία χρησιμοποιείται ως μέτρο πρόληψης σε γυναίκες που δεν εμφανίζουν συμπτώματα παθήσεων του μαστού και συνήθως παρέχει δυο όψεις από κάθε μαστό. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει στις γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω να υποβάλλονται σε μια προληπτική μαστογραφία ετησίως στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την υγεία του μαστού, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και μια ετήσια εξέταση μαστού από επαγγελματία του τομέα της υγείας. Η διαγνωστική μαστογραφία προσφέρει επιπρόσθετες απεικονίσεις του μαστού και διενεργείται όταν ανιχνευθεί κάποια ανωμαλία κατά την προληπτική μαστογραφία ή σε γυναίκες που έχουν ενοχλήσεις στο στήθος, όπως η μάζα του μαστού, έκκριση από τη θηλή, πόνος στο στήθος, ή ερεθισμό του δέρματος.

  • Οστική Πυκνότητα – Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι ειδική ακτινολογική εξέταση (DEXA) η οποία γίνεται για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης (όταν τα οστά γίνονται λεπτότερα και περισσότερο εύθραυστα). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εκτίμηση του ρίσκου ανάπτυξης οστεοπόρωσης σε γυναίκες 50 ετών και άνω. Η μέτρηση γίνεται γρήγορα και ανώδυνα, ενώ είναι πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση χαμηλής οστικής πυκνότητας από μια κανονική ακτινογραφία. Εάν είστε άνω των 50 ετών κι έχετε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, μπορεί να χρειάζεστε μια εξέταση DEXA. Υπάρχει πιθανότητα να τη χρειάζεστε επίσης εάν είστε κάτω των 50 ετών αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή αν είχατε ένα προηγούμενο κάταγμα.