Έχω ακούσει για ένα εμβόλιο για την πρόληψη ενός ιού (HPV) που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για αυτό;

Ο HPV σημαίνει Ιός Ανθρώπινου Θηλώματος. Ορισμένα στελέχη του ιού μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία έναντι των δύο στελεχών που προκαλούν το 70% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Ο HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά και μέσω άλλων τύπων σεξουαλικής δραστηριότητας.

Συνιστάται στις γυναίκες να λαμβάνουν το εμβόλιο πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργές. Ωστόσο, εάν ένα κορίτσι ή μια γυναίκα έχει ήδη μολυνθεί από τον HPV, το εμβόλιο δεν θα εμποδίσει αυτό το στέλεχος του HPV να προκαλέσει ασθένεια. Θα προστατεύσει από νέες λοιμώξεις με άλλα στελέχη του HPV που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει μια κοπέλα να πηγαίνει σε γυναικολόγο σε αντίθεση με τον παιδίατρό της;

Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν την πρώτη τους γυναικολογική επίσκεψη / διαβούλευση μέχρι την ηλικία των 16 ετών ή όταν γίνουν σεξουαλικά ενεργές. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν ετήσιο τεστ Παπανικολάου και πυελικές εξετάσεις.

Γιατί να κάνουν οι νέες γυναίκες το τεστ Παπανικολάου (SMEAR Test);

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινούν οι περίοδοι;

Οι περίοδοι είναι επίσης γνωστές ως εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Η έναρξη των εμμηνορροϊκών κύκλων (εμμηναρχία) συμβαίνει κατά την εφηβεία. Η έμμηνος ρύση συνεχίζεται έως ότου μια γυναίκα είναι στα 50 της και φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Είναι σύνηθες να έχω πονοκεφάλους κάθε μήνα λίγο πριν ή αμέσως μετά την έναρξη της περιόδου μου;

Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας που εμφανίζονται σε κυκλική βάση με τον έμμηνο κύκλο είναι γνωστοί ως εμμηνορροϊκές ημικρανίες. Για να ταξινομηθεί ως εμμηνορροϊκή ημικρανία, ο πονοκέφαλος πρέπει να ξεκινήσει οπουδήποτε από 1 ημέρα πριν έως 4 ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Περίπου το 15% των πασχόντων από ημικρανία ταξινομούνται ως πάσχοντες από ημικρανίες περιόδου.

Η θεραπεία της εμμηνορροϊκής ημικρανίας είναι παρόμοια με αυτή των τυπικών ημικρανιακών πονοκεφάλων. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αυξημένη άσκηση και μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη, είναι γνωστό ότι βοηθούν στην ανακούφιση των ημικρανιών της περιόδου. Οι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδεις παράγοντες όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη είναι συχνά μια καλή πρώτης γραμμής επιλογή φαρμάκου.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν είμαι έγκυος;

Ο μόνος τρόπος για να είστε απόλυτα σίγουροι ότι είστε έγκυος είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Μπορείτε να προγραμματίσετε τεστ εγκυμοσύνης ή υπερηχογράφημα μέσω του Ιατρικού Κέντρου. Μια ποικιλία από τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία. Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι συνήθως ακριβή μέσα σε 10 έως 15 ημέρες από τη σύλληψη. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης αίματος για να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη. Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως η απώλεια περιόδου, η ναυτία και η ανεξήγητη ευαισθησία στα τρόφιμα και τις οσμές μπορεί επίσης να λειτουργήσουν ως σημαντικοί δείκτες για την κατάσταση εγκυμοσύνης.

Πότε θα παρατηρήσω για πρώτη φορά συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, αλλά τυπικά, τα συμπτώματα θα γίνουν εμφανή μέσα σε 7 έως 14 ημέρες από τη στιγμή της εμφύτευσης. Η εμφύτευση πραγματοποιείται εντός εννέα ημερών μετά τη γονιμοποίηση, η οποία μπορεί να συμβεί μέσα σε μια εβδομάδα από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν έχουν συμπτώματα για αρκετές

Μπορώ να μείνω έγκυος συμμετέχοντας σε σεξ χωρίς προστασία κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Ναι, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει για λίγες μέρες στην αυχενική βλέννα του κόλπου. Εάν είστε επιρρεπείς σε σύντομο έμμηνο κύκλο, η ωορρηξία μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ημέρες από το τέλος της περιόδου σας. Εάν αυτό συμπίπτει με τη διάρκεια ζωής του σπέρματος, μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη.

Μπορώ να είμαι έγκυος εάν έχω αρνητικό αποτέλεσμα εγκυμοσύνης στο σπίτι;

Ναι, είναι πιθανό να είστε έγκυος και να έχετε αρνητική ένδειξη από ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Ενώ κάθε τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι προσδιορίζει πότε είναι καλύτερο να κάνετε το τεστ, τα τυπικά τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι δεν παρέχουν ακριβή ένδειξη πριν από τουλάχιστον δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες μετά τη συμμετοχή σε σεξ χωρίς προστασία. Εάν λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα αλλά η περίοδός σας δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για εξετάσεις.

Έκανα ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Και τώρα τι?

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Θα χρειαστείτε επαγγελματική επιβεβαίωση της κατάστασής σας στην εγκυμοσύνη και ιατρική συμβουλή για το πώς να προχωρήσετε καλύτερα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει προγεννητικές βιταμίνες και να σας παράσχει μια λίστα με όσα πρέπει και δεν πρέπει που θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι η εγκυμοσύνη σας είναι υγιής και ότι το παιδί σας έχει το καλύτερο ξεκίνημα για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Προετοιμασία για τον τοκετό – Πότε πρέπει να τηλεφωνήσω στην κλινική;
  • Αν νομίζεις ότι έχουν σπάσει τα νερά σου
  • Εάν έχετε οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία
  • Εάν έχετε τακτικές συσπάσεις, τις οποίες γενικά αισθάνεστε ως πόνους είτε στην κοιλιά είτε στην πλάτη σας
  • Εάν το μωρό σας κινείται λιγότερο από το συνηθισμένο